Waarom verzwijgt wethouder bedrag Technisch Ontwerp?

17 September 2020, 17:15 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rechts: wethouder Van Gils (boven) en Berg, financieel-directeur N.V. Stadion Feyenoord (onder)

 door Jan D. Swart

Wethouder Arjan van Gils heeft met grommend ongenoegen de laatste week tegenover een aantal raadsleden met de hand op z’n hart moeten bezweren dat er geen kosten gelieerd aan de bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion verschoven zijn naar de gemeente.

Onduidelijk is wel en blijft wie de kosten betaalt van het definitieve technische ontwerp (TO) dat nu met toestemming van de bvo Feyenoord en de nv Stadion gemaakt mag worden en waarmee naar de buitenwereld de schijn wordt gewekt dat alles in kannen en kruiken is.

De raadsleden Astrid Kockelkoren (GroenLinks) en Dennis Tak (PvdA) vroegen op 20 juli jl. aan Van Gils of er vanuit de N.V. Stadion Feyenoord een bijdrage is gevraagd om de bekostiging van dit definitieve ontwerp rond te krijgen en zo ja, wat voor bedrag dit dan was. Vandaag (kan geen toeval zijn) kwam het antwoord. Maar het is een antwoord van een geslepen vos. Er staat: er is door Feyenoord geen bijdrage gevraagd.

Dus hoefde Van Gils formeel geen antwoord te geven op de vraag hoe duur dat definitieve ontwerp is. Aan het einde van de vraag van de raadsleden staat immers: zo ja. Maar er is geen sprake van zo ja. Het was nee.

Het zijn allemaal handigheden die een beslissende rol spelen in het omstreden Feyenoord City-dossier. Onderdeel van het definitieve technische ontwerp is namelijk ook het technisch ontwerp voor de overkluizing (*). En laat die overkluizing nu inmiddels betaald worden door het Rijk in het kader van de woningbouwimpulsgelden, terwijl die overkluizing plus het ontwerp voor die overkluizing in het basisplan (de haalbaarheidsstudie Feyenoord City) van 2016 voor rekening zouden komen van de N.V. Stadion Feyenoord. Er was intussen dus al geschoven.

De gemeente Rotterdam wordt voor 40 miljoen aandeelhouder van het nieuwe stadion. Daar mag geen dubbeltje meer bijkomen. Dat is de afspraak. Maar de N.V. Stadion komt geld te kort. Het betaald voetbal komt geld te kort. En daarom zitten de raadsleden (die het publieke geld in de gaten moeten houden) en de tegenstanders van een nieuw stadion (supporters) als een bok op de haverkist om te kijken of Van Gils en de burgemeester zich aan de afspraken houden en wordt er met een loep gekeken naar het schuiven met kosten waarin – zegt men in stadhuiskringen – Carl Berg al Europees kampioen was in zijn ambtenarentijd. 

Ondertussen is het officieel nog steeds niet bekend wat de kosten zijn voor het technisch ontwerp van het nieuwe stadion en evenmin wat de kosten zijn voor het technisch ontwerp van de overkluizing. Het laatste geheim gehouden bedrag wordt betaald door gemeente dankzij de subsidie van het Rijk. Maar bij wie heeft de N.V. Stadion Feyenoord dan het geld geleend voor het TO, waarover alleen een gerucht bestaat dat dit 6,5 miljoen moet gaan kosten.

‘’In het persbericht lees ik extern’’, zegt raadslid Tak, ''en dan leest mijn bankiersoog lenen.'' Waarschijnlijk wéér bij Goldman Sachs. 

(*) De overkluizing van de toegangsweg (Urban Bridge) naar het nieuwe stadion en de parkeergarage kost 21 miljoen en wordt nu door het Rijk betaald.